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REVENUE MEMORANDUM CIRCULAR No. G 5 -2 014

SUBJECT: Clarifies Certain Issues Relative to the Implementation of Section 19 of R.A.
No. 11976, otherwise known as “Ease of Paying Taxes Act”, Which Added
Section 110(D) of the National Internal Revenue Code (NIRC) of 1997, as
amended (Tax Code), that Introduced the Output VAT Credit on

Uncollected Receivables

TO: All Internal Revenue Officials, Employees, and Others Concerned
-

This Circular is issued to clarify issues and set guidelines for the effective implementation
of Section 110(D) of the Tax Code, as introduced in Republic Act (RA) No. 11976, also known
as “Ease of Paying Taxes Act”, which provides that:

“Output VAT Credit on Uncollected Receivables. - A seller of goods or services
may deduct the output VAT pertaining to uncollected receivables from its
output VAT on the next quarter, after the lapse of the agreed upon period to
pay: Provided, That the seller has fully paid the VAT on the transaction:
Provided, further, That the VAT component of the uncollected receivables has
not been claimed as allowable deduction under Section 34(E) of this Code.

In case of recovery of uncollected receivables, the output VAT pertaining
thereto shall be added to the output VAT of the taxpayer during the period of
recovery.”

Q1: What is the rationale of Section 110(D) above?

Al:  Sales are either made in cash or on account.

In Cash sales, the seller, who has passed-on the VAT to the buyer has no problem in the
corresponding VAT due thereon to the Burcau since the seller has already collected the
agreed selling price, including the corresponding VAT.

In credit sales, the seller, without having received the payment therefor, agreed to part
the goods or properties, or lease the properties, or to render service, upon sale, barter or
exchange, secured only by a written agreement that the buyer thereof promises to pay the
money owed including the VAT at a certain period (credit term). The seller, being the
person statutorily liable for the payment of the VAT, pays in advance the VAT passed-
on to the buyer to the Bureau. In some cases, the receivables are not collected. Under
these circumstances, the seller would ordinarily recognize the uncollected reccivable
including the VAT as a bad debt and claim the same as a deduction from gross income
following the provisions set forth under Revenue Regulations (RR) No. 5-99, as arnended
by RR No. 25-2002.
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Founded on the interests of justice, the provision therefore provides an avenue by which
a VAT-registered seller of goods or services can recoup the VAT paid in advance which
was passed-on to the buyer and made part of the consideration resulting from the sale,
barter or exchange on account or on credit, where such trade receivable has not been
collected after the agreed period with the buyer. This rule covers credit of VAT
shouldered and paid for by the seller.

What is the meaning of the phrase “after the lapse of the agreed upon period to pay”?

For purposes of this Circular, the phrase “affer the lapse of the agreed upon period to
pay” means that the buyer, to whom goods or properties were sold, bartered or exchanged
or to whom a property has been leased, or to whom service has been rendercd upon
written promise to pay the money owed and the passed on VAT at a certain period and
where such period or extended date, as the case may be, has lapsed without the buyer
having fulfilled the promise.

Who can claim or deduct output VAT credit on uncollected receivables?

Only the seller of goods and/or services may deduct the output VAT which corresponds
to the uncollected receivables originating from the sales on account that transpired upon
the effectivity of RR No. 3-2024 from the output VAT of the next quarter after the lapse
of the agreed upon period to pay.

What are the conditions before a seller can credit the VAT paid on the uncollected
receivables?

To be entitled to VAT credit, the following requisites must be present:
1. The sale or exchange has taken place after the effectivity of RR No. 3-2024;

2. The sale is on credit or on account;

3. There is a written agreement on the period to pay the receivable, i.e. credit term is
indicated on the invoice or any document showing the credit term;

The VAT is separately shown on the invoice;

5. The sale is specifically reported in the Summary List of Sales covering the period
when the sale was made and not reported as part of “various” sales;

6. The seller declared in the BIR Form No. 2550Q or the quarterly VAT Return (QVR)
the corresponding output VAT indicated in the invoice within the period prescribed
under existing rules; -

The period agreed upon, whether extended or not, has lapsed; and

8. The VAT component of the uncollected receivable was not claimed as a deduction
from gross income (i.e. bad debt) pursuant to Section 34(E) of the Tax Code.

Do the preceding rules have an effect to the deductibility‘ of bad debts expense for
purposes of income tax?

No. These rules do not amend the conditions on the deductibility of bad debts expense in
the income tax returns as provided in RR No. 25-2002. For purposes of claiming output
VAT credit on uncollected receivables, mere lapse of the agreed upon period to pay even
without any effort on the part of the seller to collect the sales on account shall entitle the
seller of output VAT credit subject to the conditions under Q&A No. 4 above.
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Is the seller required to automatically credit the VAT paid every time there is an
uncollected receivable due to the lapse of the agreed upon period?

No. Availing of the benefit under Section 110(D) of the Tax Code is merely an option.
The seller may not necessarily automatically claim the output VAT credit-on the
uncollected receivable especially so if the likelihood of collectability is high. This will
save the hassle on the part of the seller to claim the said VAT credit, only to reverse the
same in the eventual collection of the receivable.

When can the seller claim output VAT credit on uncollected receivables?

Section 110(D) mandates that the claim for output VAT credit on uncollected receivables
shall be on the next quarter, after the lapse of the agreed upon period to pay.
Illustration:

ABC Corp. supplies merchandise to its clients on account payable within 90 days. The
sales transaction are as follows:

Status as of

DateofSale | DueDate | Amount | VAT  I30-Sp-2024 [31-Dec-2024 [31-Mar-2025

15-Apr-2024 | 14-Jul-2024 | P100,000.00 | P12,000.00 | Collected Collected Collected
20-May-2024 |18-Aug-2024 | P200,000.00 | P24,000.00 | Uncollected Collected Collected
30-Jun-2024 |28-Sep-2024 | P300,000.00 | P36,000.00 | Uncollected | Uncollected Uncollected

a. In this scenario, the corresponding output VAT for the sales covering April to June
2024 were declared in the QVR ending June 30, 2024 and the current quarter where
the failure to collect the receivable happened in September 30, 2024. ABC Corp.
may claim as output VAT credit in the quarter ending December 31, 2024 which is
the next QVR after the lapse of the agreed period to pay during the quarter ending
September 30, 2024 the VAT component of the uncollected receivables pertaining
to the sales on account on June 30, 2024 as it fell due on September 28, 2024 and

|

|

L

JONIATH TYNYIIN] 30 NVIENG

\‘T

A

&4

FREL
~~Y58:8
NUR

T

AN

T

2

INGTLOW SGH0D3E

A4

A

<
o]

|

SV BTG\
MNUA R

NOY

’i

\

[\

remained uncollected as of December 31, 2024.

b. Since the sales on account on June 30, 2024 remained uncollected as of March 31,
2025, can ABC Corp. deduct again its VAT component in the QVR for the quarter
ending March 31, 2025?

No. The 90-day period, counting from June 30, 2024 lapsed on September 28, 2024.
The VAT component of the uncollected receivables for the month of June 2024 can
only be claimed ONCE as deduction from output VAT of the next quarter after the
lapse of the agreed period to pay (in this case quarter ending December 31, 2024).

c. Following the preceding question, if the seller failed to claim the corresponding VAT
credit on the QVR ending December 31, 2024, can the seller claim the VAT credit
on the QVR ending March 31, 2025 if it remained uncollected?

Yes. Provided, the seller and the buyer agreed for an extended period to pay until
December 31, 2024. The seller may claim the output VAT credit on the uncollected
receivable on the QVR ending March 31, 2025 if it remained uncollected on March
31, 2025. Note that Section 110(D) of the Tax Code limits the claim for deduction
“from the output VAT on the next quarter” only, after the lapse of the agreed period

to pay.



Q8: What happens if there is subsequent recovery of uncollected receivables where the
output VAT was already claimed as VAT credit?

The corresponding output VAT of the subsequently collected or recovered receivables
previously claimed as VAT credit shall be reported and declared in the taxable quarter in
which the recovery or collection is made. In case of failure to declare, the penaltics under
existing rules and regulations shall apply.

AS8:

Itlustration:

ABC Corp. supplies merchandise to its clients on account payable within 90 days. The
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e sales transaction are as follows:
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| —) M Status as of
>
1S ._w 2] Z|| Date of Sale Due Date Amount VAT 30-Sep-2024 [31-Dec-2024 |31-Mar-2025
@ EMPSUT5-Apr2024 | 14-7u-2024 | P100,000.00 | P12,000.00| Collecied | Collected | Collected
E = — Z || 20-May-2024 |18-Aug-2024 | P200,000.00 | P24,000.00 | Uncollected Collected Collected
o :;? 2.]' @ 30-Jun-2024 | 28-Sep-2024 | P300,000.00 | P36,000.00 | Uncollected | Uncollected Collected
~
= § 3 i In this scenario, the sales on account on June 30, 2024 was declared in the QVR of June
E lﬂg 30, 2024 and the corresponding output VAT was claimed as credit in the QVR of
m{December 31, 2024 but was subsequently collected during the taxable quarter ending
S— &{March 31, 2025. ABC Corp. shall declare the recovered output VAT in the QVR for the

quarter ending March 31, 2025.

Q9: What is the effect on the input tax claimed by the delinquent buyer when the seller
availed of the output VAT credit on uncollected receivable? —

A9:  The corresponding input tax claimed by the buyer shall not be allowed as input VAT

credit the moment the seller claims output VAT credit on such uncollected receivable.

How will the seller document the particular sales on account where the
corresponding output VAT credit was claimed for being uncollected receivable?

Q10:

The seller shall stamp “Claimed Output VAT Credit” on the duplicate/triplicate copy/ies
(seller’s copy) of the corresponding invoice issued for the uncollected receivable. In case
there is a partial payment on the said uncollected receivable, the amount coliected
therefrom and the balance of the uncollected receivable shall also be indicated.

Al10:

The seller is not precluded from issuing supplementary sales document such as credit
memo or credit note on top of the stamping of “Claimed Output VAT Credit” on the
invoice to serve as proof thereto and/or as a basis in recording the same in the books of
accounts of the seller. The seller shall indicate in the supplementary sales document the
phrase “Claimed Output VAT Credit” and must indicate the Invoice that is the origin of
the transaction that was declared as uncollected.

Q11:  Is the seller required to provide the buyer a copy of the invoice stamped with the
phrase “Claimed Output VAT Credit” and credit memo or credit note to the buyer?

All:  Yes. The seller shall provide the buyer a copy of the said documents so the buyer can
adjust and deduct the corresponding input VAT claimed accordingly. However, in case
the seller failed to provide the buyer such documents, the buyer can voluntarily reverse

its claimed input VAT credit in its QVR.
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What are the implications if the buyer failed to deduct accordingly in the available
input taxes in its QVR the corresponding input VAT from the unpaid account from

the seller?

The buyer shall be liable for the deficiency VAT due including applicable statutory
penalties if it was found out during audit by the BIR or if the buyer decides to amend its
QVR to reflect such adjustment.

How should the output VAT credit be presented/declared in the VAT Return?
As a work-around procedure or until such time that a new version of the BIR Form No.

2550Q has been issued for this purpose, the output VAT credit shall be
presented/declared in the QVR of the seller and the buyer as follows:

Filer Version Used Seller Buyer
EFPS February 2007 | Line 26G “Others” Line 23E “Others”
(ENCS)
eBIR Forms | January 2023 | Line 19 “Other | Line 53 “Other
and Manual (ENCS) Credits/Payment and | Credits/Payment and
Filers specify as “Output VAT | specify as “Input VAT
Credit on Uncollected | Claimed from Unpaid
Receivables” Purchases on Account”

For purposes of claiming the output VAT credit on uncollected receivables, how
should the sale be declared on the Summary List of Sales?

The customer/buyer must be properly identified in the Summary List of Sales in the
quarter when the sale was made. However, if the seller lumps all sales into one “various”
account entry, the lumping shall be considered invalid compliance with the requisites
provided for purposes of claiming the output VAT credit on uncollected receivablcs and
the output VAT cannot be used or allowed as VAT Credit should the transaction remain
uncollected after the lapse of the agreed period to pay.

Who are not qualified to avail the tax credit on VAT paid on uncollected receivables?

The following taxpayers are disqualified to avail output VAT tax credit on uncollected
receivables:

1. Those tagged as cannot be located (CBL) taxpayers;

2. Those with duly filed complaints at the DOJ under the Run After Fake Transaction
(RAFT) and Run After Tax Evaders (RATE) programs;

3. Other taxpayers that may be identified by the Commissioner.

What happens if the goods were returned during the agreed upon period to ) pay and
the output VAT is not yet paid?

The return is treated as a sales return and therefore a deduction from gross sales in the
quarter where the goods were returned.
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Q17: What happens if the goods were returned and accepted by the seller but the claim
for output VAT credit has been made?

Al17: This is treated as sales return but for purposes of VAT, no deduction on sales and output
VAT shall be allowed since the claim for output VAT credit has already been made.

Q18: What are the implications if there is partial or full collection of the previously
uncollected rececivable for which output VAT credit output had been claimed?

A18: In case of partial or full recovery of uncollected receivable, the output VAT pertaining
to that partial collection shall accrue and must be added to the output VAT of flr&seller

during the period of recovery.

Q19: Is the seller required to issue an invoice upon the recovery of previously uncollected
receivable?

Al19: No. The seller shall stamp the phrase “Recovered” in the Invoice that is the origin of the

'“-‘:::.:Ei—::j 2| transaction that was previously declared as uncollected and the amount collected, if
D = Z| partial, on the same duplicate/triplicate copy/ies (seller’s copy) of the corresponding
Q[Z[ &| invoice issued for the uncollected receivable.

S ,
f‘?; The seller is not precluded from issuing supplementary sales document such as debit
< ‘.}ﬁ memo or debit note to serve as proof thereto. In this instance, the seller shall indicate in
:’J =| the supplementary sales document the phrase “Recovery of Previously Reported
[ ™| Uncollected Receivable” and must indicate the Invoice that is the origin of the transaction
that was previously declared as uncollected. Consequently, the seller shall provide a copy

m

<

21 of the said documents to the buyer.
[

Q20: How should the output VAT of recovered or subsequently collected receivables be
presented/declared in the VAT Return?

“A20: As a work-around procedure or until such time that a new version of the BIR Form No.
2550Q has been issued for this purpose, the seller and the buyer shall reflect the

corresponding output VAT as follows:

Filer Version Used Seller Buyer
EFPS February 2007 | Line 23E “Others” Line 20E “Others”
(ENCS)

eBIR Forms | January 2023 | Line 53 “Others” and | Line 40 “Others” and
and Manual (ENCS) indicate “Output VAT on | indicate “Input VAT on

Filers Recovered  Previously | Paid  Purchases on
Claimed Uncollected | Account Previously
Receivable” Unsettled”

Q21: Will the outstanding receivables on sale of goods where the corresponding output
VAT has been declared but the period to collect has already lapsed as of the
effectivity of RR No. 3-2024 qualify for output VAT credit under Section 11((D) of

the Tax Code?

A21: No. The output VAT credit on uncollected receivables shall only apply to sales of goods
and/or services on account that transpired upon the effectivity of RR No. 3-2024.



All revenue issuances and BIR Rulings inconsistent herewith are hereby considered
amended, modified or revoked accordingly.

All internal revenue officers, employees and others concerned are hereby enjoined to
strictly implement the provision of this Circular.

This Circular takes effect immediately.
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Sioner of Internal Revenue
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